2017. nov 10.

Mire figyeljünk gyerekjáték vásárlásakor?

írta: NagyMariann
Mire figyeljünk gyerekjáték vásárlásakor?

Még néhány hét és jön a Mikulás, vele együtt érkezik lassan a Karácsony is. Mielőtt belevetnénk magunkat a játékok megvásárlásába, érdemes néhány dologra odafigyelnünk.

Ha biztonságos terméket akarunk választani gyerekünknek, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit jelentenek a játékokon található jelölések. 

Csak olyan játékot érdemes vásárolni, amelyen szerepel a CE-jelölés (A CE-jelölés kötelezettségvállalás a játék gyártójától arra nézve, hogy a játék megfelel valamennyi alkalmazandó uniós biztonsági előírásnak, mely előírások a világon a legszigorúbbak.)

Mire ügyeljünk még?

Olvassuk el a használati utasítást és az abban szereplő minden figyelmeztetést.

Győződjünk meg róla, hogy a gyermekek a játékokkal rendeltetésszerűen játszanak, és azok megfelelnek koruknak és képességeiknek.

Ha a gyermekek felügyelet mellett játszanak, nagyobb biztonságban vannak.

3 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészekkel rendelkező játékokat. A 3 évesnél fiatalabb gyermekeknél komoly veszélyt jelent a fulladás, mivel hajlamosak mindent a szájukba venni. Az a játék, amelyen ez a jelzés látható, 3 évesnél fiatalabb gyermeknek nem való. A játékokat mindig megbízható üzletekből, illetve online áruházakból szerezzük be.

 A használtan vett, illetve barátoktól „megörökölt” játékokat vizsgáljuk át figyelmesen.

Ha a játék biztonságosságával kapcsolatban problémák merülnek fel, mindig értesítsük a gyártót vagy azt a kereskedőt, akitől a játékot vettük.

Azoknál a műanyag játékoknál, amelyeket a kisgyerek könnyen a szájába vehet, rágcsálhat kerüljük PVC-ből (3-as számú) készült játékokat a benne lévő ftalát káros hatása miatt. Habár az EU-ban már tilos a ftalát tartalmú játékok forgalomba hozatala, az illegális kereskedelem révén sajnos még sokszor piacra kerülnek ilyen termékek.  A polikarbonát (PC) alapú (7-es jelzésű) gyerektermékek (elsősorban cumisüvegek) is kerülendők a műanyag BpA tartalma miatt.

Fajátékoknál lehetőleg válasszunk tömörfából készült natúr vagy természetes festékkel, lakkal kezelt fajtákat, így elkerülhetjük az illékony szerves vegyületek (VOC) okozta egészségügyi kockázatot. Ilyenkor hagyatkozhatunk az orrunkra is, ha valaminek nagyon erős szaga van (ez műanyag játékoknál is igaz), inkább hagyjuk a polcon.

Forrás: tudatosvasarlo.hu  Képek forrása: pixabay.com

       *********************************************************************************************************

KATICASBOLT.HU

Használt gyerekruha üzlet és webáruház

baby-1636324_640.jpg

 

Szólj hozzá

ajándék védelem ünnepelünk gyerekes oldal