Indul a dinnyeszezon
A görögdinnye gyógyító hatásai
A forró június után, jön a még forróbb július és vele együtt a dinnyeszezon. Mostanra az út szélén és a zöldségesnél is rengeteg a dinnye. Amellett, hogy behűtve isteni szomjoltó, élettani hatása sem elhanyagolható.
Ha eddig nem tudta, most mondom, hogy a tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyét egy ültő helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat.

Gyógyhatása
A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elő. Mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkből, főleg a savtartalom éppúgy, mint a beleinkből a nem oda való anyag, de legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez a görögdinnye. Fogyasszunk tehát az idényben annyi görögdinnyét, amennyit csak tudunk.
Segít a betegségből felépülni
Egyik szám leggyengédebb táplálékunk a betegára, aki csak most kezdi a lábadozást. Alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást az A vitamin tartalmával s minden más ásvány megvan benne, hogy jól érezze magát a beteg. Szinte átmossa a szervezetet és felüdíti.
Tüdővel kapcsolatos probléma
Akár a felső légzőszervi probléma, akár a tüdő hörgőire hárul az inger, a görögdinnyében megvannak az ásványok és a vitaminok, hogy csillapítsák az ingereket. Az A vitamin a nyálkahártyákra hat enyhítőleg, valamint gyógyítja a gyulladást.
Izületi gyulladás és köszvény
A görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn át, alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el az érrendszeri betegségből való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkőtől.
Láz
Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.
Emésztési zavarok
Emésztési panaszok esetén is segíthet a görögdinnye. Mint általában, a panaszok akkor jelentkeznek, amikor nehezen emészthető étellel tömjük meg magunkat. A görögdinnye víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan telítettnek érezzük magunkat. De ugyanolyan hamar át is esünk a telítettség érzésén, mert a víz keresztül megy rajtunk s a gyomor visszakapja eredeti rugalmasságát. Működésével pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek ürülését is.
Szervi panaszok esetén
A szervezet teljes átmosásával megszabadulunk nagyobb szervi panaszainktól is, mint a májpanasz, vagy a vesék működésének csökkenése. Ha a máj nagyon le van terhelve, nemcsak a szervezetünk, de egész viselkedésünkből tükröződik, hogy valami nincs rendben. Okunk van arra, hogy a szervezet így reagáljon, hiszen a máj az a szervünk, amelyre a legszerteágazóbb működtetési feladat hárul. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitűnő gyógyszer az A vitamin. A vese a májjal egy időben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét és könnyebb feladat hárul a vesékre.
Vesebajra
Mint tudjuk, a vese munkájának hanyatlása harminc-negyven éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat odafigyeléssel lassítható, illetve fokozott javulás is várható.
Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között.
Cukorbajra
Két liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzük úgy háromnegyed órán át. A vizet után- pótóljuk annyira, hogy a napi folyadék szükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.

Legvégére egy kis felnőtt nyalánkság jutott, mégpedig egy alkoholos dinnyeturmix.
Hozzávalók:
- görögdinnye (kis kockákra vágva, mag nélkül),
- hideg tej,
- cukor vagy édesítőszer (ízlés szerint),
- kevés rum
(forrás:gyogyitohatasai.blogspot.hu)