Húsvéti tojás készítése természetes színezékkel
Húsvétra készülve egyre többet olvasok a régi idők húsvéti szokásairól, amihez a tojásfestés is hozzátartozik. Az utóbbi néhány évben igyekszem minél kevesebb kemikáliát használni a háztartásban, ezért próbáltam összeszedni, hogy a természetes anyagokkal milyen színű tojásokat készíthetünk. Ha főtt tojást festünk meg, és utána elfogyasztjuk, érdemesebb a természetes színezés mellett dönteni.
Emlékszem, amikor még kislány voltam és Édesanyámmal festettük a hímes tojásokat, nagyon sokszor készítettük a hagyma héjával színezett változatot.
Minél több természetes színezéket használunk, s minél hosszabb ideig áztatjuk a lében a tojásokat, annál sötétebb színt érünk el. Az így festett tojások némelyikének egy kicsit megváltozhat az íze, de ha nem tartjuk kellemetlennek, nyugodtan fogyasztható.
Ha meg akarjuk enni a tojásokat célszerűbb a hidegvizes, áztatásos módszert alkalmazni. Ekkor a színek szolidabbak lesznek. Az áztatás akár egy egész nap is lehet hűtőszekrényben.
A forróvizes eljárásnál a szín erőteljesebb lesz: tegyük a színező anyagokat egy nagy lábos vízbe, forraljuk fel, majd főzzük meg benne a tojásokat, és hagyjuk a lében, amíg kihűl. Ilyenkor legalább 20 percig főzzük a tojásokat.
Mindkét módszernél tartósabb hatást érhetünk el, ha kevés ecetet adunk a színező oldathoz (2 evőkanál 0,25 l vízhez).
Festés és száradás után szalonnabőrkével i átkenhetjük a megszárított tojásokat, így szép fényesek lesznek.
"Sárga: Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásokat, amelyet az élelmiszerboltok többségében beszerezhetünk. Negyed óra elegendő a színező-lé főzésére, aztán mehetnek bele a tojások. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levelének főzésével.
Zöld: Vágjunk apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzzük fél órán át. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.
Rózsaszín: Erős csipkebogyó tea készítésével készülnek a halvány rózsaszínű tojások.
Narancssárga: Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készülhetnek a narancsszínű tojások. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat.
Lila: A cékla leve kitűnő erre bármilyen formában (friss főtt cékla leve, savanyúságnak eltett cékla stb.) Másik módszer az előbbivel megegyezik, csak lilahagyma burokleveleit használjuk a művelethez.
Sötétbarna: Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az összepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festék.
Vörösbarna: Vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyiben éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagyma-lé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.
Kék: Apróra vágott vöröskáposztát főzzünk fél órán át. Miután kihűlt a színező-lé, a főtt tojásokat helyezzük bele, és várjuk meg a kívánt árnyalat kialakulását. (szöveg forrása: szepzold.hu)"
Következő cikkemben néhán egyszerűbb tojásfestési módszert fogok megmutatni.