2018. júl 16.

14+1 pontos Nagy Strandetikett

írta: NagyMariann
14+1 pontos Nagy Strandetikett

Avagy, illem a parton

Biztosan a legtöbben járunk strandra, vízpartra gyerekkel vagy gyerek nélkül. Melyek a legzavaróbb viselkedések a környezetünkben? Mit illik és mit NEM illik a strandon? 

strandetikett.jpg

Mi zavar a legjobban a strandon? Mi a leggusztustalanabb, amit még véletlenül se csinálj a parton?

Kiérsz a partra, leteszed a plédet, kinyitod a napernyőt vagy a strandsátrad. Átöltözöl fürdőruhára, ha gyerek(ek)kel mész, őket is átöltözteted. Kiveszed a szendvicseket, innivalót, mert ekkorra már biztosan mindenki éhes lett. Nekikezdtek az evésnek és ekkor érkezik meg egy fiatal társaság és éppen mellétek telepednek le. Mi a legrosszabb, amivel tönkretehetik az egész napotok hangulatát? 

#1. NE DOHÁNYOZZ! Ha már mindenképpen rá kell gyújtanod, akkor légy tekintettel a szomszéd pléden fekvőkre, főleg ha gyerekes család van melletted! Nem dohányzik mindenki, lehet másokat zavar a füsteregetésed! Most már van dohányzásra kijelölt hely minden strandon, ott szabadon füstölöghetsz!


#2. MINDIG LEGYEN A GYEREKEN RUHA/fürdőruha! Ha még nem szobatiszta a gyerek, legyen rajta úszópelus. Ha szobatiszta legalább egy kisbugyit vagy fürdőruhát adj a gyerekre. Egyrészt nem túl higiénikus leültetni a parti homokba pucér fenékkel. Másrészt nem biztos, hogy mindenki kíváncsi a gyermeked pőre alfelére. Vagy éppen lehet, hogy valakit túlzottan érdekel a látványa! Azt is vedd figyelembe, hogy lehetnek olyan országok, ahol vallási vagy kulturális okokból sem javasolt a meztelenkedés.

kid-673584_1280.jpg

#3. NE SZEMETELJ! A part mindenkié, még akkor is, ha fizettél belépőt vagy külföldön nyaralsz. Ne dobáld el a szemetet (ez általánosan is érvényes), hanem gyűjtsd össze egy szatyorba amit majd nap végén kidobhatsz a hulladékgyűjtőbe. A CIGICSIKK is csak csikk marad attól, hogy a kövek alá, a homokba vagy a fűcsomók közé dugod! Gondolj bele, milyen rossz amikor keresed a pléded tökéletes helyét és csak egy szemét és csikk kupac közepére tudnád leteríteni, amit az előző társaság otthagyott. Te ne légy ilyen!

#4. NE A VIZET HASZNÁLD WC HELYETT! Minden nyilvános parton van illemhely. Tedd meg, hogy elsétálsz odáig és ott végzed el a dolgod. Nem árt, ha veszel papucsot is a lábadra, gondolom nem kell ecsetelnem miért. 

#5. OTTHON ROMANTIKÁZZATOK! Tudom, a part, a kevés ruha, a kivillanó testrészek sokak kedvét meghozzák egy kis hancúrozásra. Szép dolog ez, de nem a partra tartozik! Hidd el, senki nem kíváncsi erre, főleg nem egy gyermekes család a szomszéd pléden!

persons-768683_640.jpg

#6. NE IGYÁL TÚL SOK ALKOHOLT! Igen, mindenki örül, hogy kicsit kiszabadulhat a természetbe lazulni. Egy két pohárral bele is fér a lazulásba. Mindaddig semmi gond ezzel, ameddig nem iszod magad erősre és okosra. A kötekedés, hangoskodás, veszekedés és cirkusz nem tartozik a strandélményhez! Ne égesd le magad ilyesmivel és főleg ne okozz ezzel másoknak kellemetlen perceket. Nem is beszélve arról, hogy pl a jetskit, vitorlás hajót, vízibiciklit, kenut, kajakot sem vezetheted ittasan, mert az már ittas vezetés szabálysértésnek minősül! A fürdés előtti alkoholfogyasztás a vízbefúlás leggyakoribb oka!

beach-84533_640.jpg

#7. NE BÖMBÖLTESD A ZENÉDET! Szerintem mindenkinek jó a zenei ízlése, mert nincs rossz zene. DE jó, ha erről az ízlésről nem próbálod meggyőzni az egész strandot!

#8. NE VÁGD A KÖRMÖD A MEDENCÉBE! Gondolom ezt nem kell részleteznem...

#9. NE SZŐRTELENÍTS a strandon. Ha épp elfelejtetted reggel leborotválni a lábad, azt épp nem a medence partján vagy a szaunában a legideálisabb megtenned! 

#10. NE NYOMKODD A PATTANÁSOD A VÍZBEN! Jobb, ha kozmetikusra bízod és nem a vízben kezded el nyomkodni a párod hátán vagy arcán a pattanásokat. 

#11. ÖLTÖZZ FEL AZ EVÉSHEZ! Ha csak a büfében eszel egy lángost, legalább egy trikót akkor is vegyél magadra. Nem biztos, hogy szívesen nézik a mellszőrzeted vagy a kibuggyanó kebleket a szemben ülők. A parti étteremben is a minimum a normális, oda illő öltözet! 

beach-1969831_640.jpg

#12. Ha már az evésnél tartunk és ez megosztó lehet: A SZOPTATÁS. Igen, én is szoptattam és teljesen természetes dolog. Ezzel minden rendben van. De könyörgöm, ha már igény szerint szoptatsz, legalább menj ki a medencéből! Én sem eszem a szendvicsem a vízben. Nem is beszélve a nyálcsorgatókról, akik végig élvezkednek az etetésen. Ülj le nyugodtan és a szoptatás legyen a kettőtök belső dolga, ne a fél strandé. 

#13. NE FÚJD A VÍZBE AZ ORROD! Sem medencében, sem élővízben nem túl gusztusos...

#14. A gyermek medence a gyerekeké! Kérlek, felnőttként ne a gyerek medencében áztasd a lábad és ne feküdj benne naphosszat! 

#+1 LÉGY TEKINTETTEL MÁSOKRA és tiszteld a többieket, mert mindenki pihenni ment a strandra, ugyanúgy ahogyan Te is! 

 

FOKOZOTTAN FIGYELJÜNK A GYEREKEKRE A VÍZPARTON! SOHA NE ENGEDJÜK ŐKET EGYEDÜL A VÍZBE!

sunglasses-1284419_640.jpg

Remélem az alap illem betartása egyre többek számára fontos és így mindenki kulturáltan élvezheti a nyári napokat a strandon vagy a vízparton! 

 

Ha további para élményed van a témával kapcsolatban, kommetben szívesen várom! 

 

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

 copy_of_kids_fashion_sale_flyer_made_with_postermywall.jpg

Szólj hozzá

nyaralás védelem strand etikett használtruha gyerekkelvagyok gyerekes oldal katicásbolt strandetikett