2018. ápr 13.

Péntek 13., a szerencse napja?

írta: NagyMariann
Péntek 13., a szerencse napja?

Ma péntek 13.!

Szerencsés vagy szerencsétlen nap? Valakinek csak egy a többi 364 közül, valaki babonából szinte az utcára sem lép ki, szabadnapot vesz ki a munkahelyén, nehogy véletlenül baj érje! 

 

Teljesen véletlenül konstatáltam ma reggel, hogy juuuuj péntek 13.-a van! Először meglepődtem, miért nem gondoltam erre például tegnap? Felkészületlenül tört rám a nagy szerencsétlenség. 

Senki nem figyelmeztetett. Ha visszagondolok, sosem voltam szerencsétlen ezen a napon, kivéve, mikor mindenki felhívta rá a figyelmem. 

Tudja valaki, miért kell ma fekete macskával riogatni mindenkit? Több írásos nyomot is felfedeztem az interneten. 

cat-2540940_640.jpg

Egyik forrás szerint a babona eredete, hogy a francia király 1307. október (péntek) 13-ára adta ki a tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen. A dátum stimmel, IV. Fülöp valóban ekkor csapott le a rend tagjaira, akiknek jelentős része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte, hogy aztán a király rátehesse kezét az “első bankárokként” is számon tartott társaság hatalmas vagyonára, illetve megszabadulhasson a velük szemben felhalmozott tekintélyes adósságaitól. Nincs vége, olvass tovább itt-->>

Máshol azt olvasom, hogy már a biztosítók is körbejárták ezt a témát, vajon tényleg ennyire szörnyű a péntek 13.-a? A statisztikáikból kiderült, hogy NEM! A szerda 8.-a sokkal rosszabb! Az elemzésükből az is kiderül, hogy összességében a legtöbb káreseménnyel bíró nap a szerda 8-a. Ezzel végleg eloszlatták azt a közhiedelmet, miszerint péntek 13. lenne a legszerencsétlenebb nap. Az autóval közlekedőknek hétfőn kell a legóvatosabbnak lenniük, a statisztikák szerint ugyanis a legtöbb káreset ezen a napon - és legtöbbször a hónap 18. napján - történik. A vagyon- és felelősségbiztosítás tekintetében a szombat a legkritikusabb nap. (forrás: femina.hu)

Sokan hisznek a babonában? Kérdezzék meg meg az Apollo–13 legénységét, akik élve visszatértek a Földre az űrhajójuk meghibásodása után. Vagy az amerikai légierőt arról, hogy miért nincs F–13-as típusjelű vadászgépük. Vagy egyes amerikai hotelek üzemeltetőit, hogy miért nincs 13. emelet az épületben. Vagy hogy miért nincs a Forma–1-es versenyautókon 13-as rajtszám. Vagy hogy San Franciscóban miért hívják Funston Avenue-nak a 13. sugárutat.

Kérdés még az, hogy az egész világon félnek péntek 13.-án? NEM! A kelet-ázsiai országokban, például Japánban, Kínában és Tajvanon a tetrafóbia, vagyis a négyes számtól való félelem a menő. Ez legalább olyan mértékben visszaköszön az építészetben, utcanévadásban és vadászgépgyártásban, mint nyugaton a triszkaidekafóbia. Olaszországban a 17-re eső péntekektől félnek, mert a római számokkal leírt 17-es, vagyis a XVII anagrammája a latin VIXI szó, ami azt jelenti, hogy „éltem”. (Forrás: index.hu)

Az olvasottak alapján nem mindegy hol élsz, milyen vallást követsz, mert aszerint változik a babona.

Lehetsz babonás az év bármely napján!

Ha szerencsés a napod, de egy kis borzongásra vágysz, nézd meg a Péntek 13 című filmet. Garantáltan nem lesz nyugodt éjszakád! Itt egy link, ahol online videózhatsz. 

( Zárójelben jegyzem meg, már a főcím zenétől is felállt a szőr a hátamon. )

 

uj_vagy_ii_18_02_19.jpg

Szólj hozzá