2018. már 22.

10 tipp, hogyan vezess zöldebb háztartást?

írta: NagyMariann
10 tipp, hogyan vezess zöldebb háztartást?

Avagy egy szatyor szemét története

Úgy érzed, itt az ideje, hogy Te is kivedd a részed a környezetvédelemből? Szeretnéd, hogy majd gyermeked is lássa a bolygónk szépségeit? Szeretnél tisztább, szebb környezetet magad köré? 

Itt van néhány kipróbált és hosszú távon is betartható tipp, amit könnyedén Te is alkalmazhatsz otthon. Sőt! A gyermekek is könnyedén átveszik a szokásokat.

A városunkban minden pénteken jönnek a kommunális hulladékért és viszik a körzeti szeméttelepre. Én lassan már 15 éve szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Nálam ez azt jelentette eddig, hogy a műanyag palackot, az üveget és a fém dobozt is külön gyűjtöttem és vittem a szelektív gyűjtőbe. 

Akkor, amikor megtudtam, hogy várandós vagyok, még jobban elkezdtem odafigyelni ezekre az apróságokra. 

Ma már odáig jutottunk, hogy

HETENTE 1 SZATYOR SZEMETET KELL CSAK KIDOBNUNK!

Eddig fel sem tűnt, csak amikor legutóbb kivittem péntek reggel,

koppant a szatyor a műanyag kuka alján. 

Jobban belenéztem és csak ez az egyetlen szatyor árválkodott benne! 

Hű, ez aztán már tényleg komoly teljesítmény! Végiggondoltam mi mindent változtattam az évek során, hogy elérjük ezt a szintet. 

Hogy neked kelljen éveket ezzel eltöltened, most megosztom veled is a tippeket!

 

1. Gyűjtsd külön a műanyagot! 

Tudtad, hogy egy műanyag palacknak 450 év, egy műanyag szatyornak 200-1000 év szükséges a lebomláshoz? Ha szelektíven gyűjtesz minden műanyagot, és nem csak a palackot, azt újrahasznosítják és új termék készül majd belőle: szatyrokból készülhetnek kerti padok, virágcserepek, gyeprácsok, alkatrészek, de akár DVD-tok is! Illetve a polár anyag is pet palackból készül. Egy pulóver előállításához általában 25-30 műanyag palack szükséges. ELDOBHATÓ PALACKOS ÁSVÁNYVÍZ HELYETT RENDELJ SZÓDÁT, SZIKVIZET! 

De ha ragaszkodsz a műanyag palackhoz, vásárolj jó minőségű műanyagból készült palackot, amit kulacsként sokáig tud majd a család használni.

Ebbe töltheted a tisztított vizet!

thirst-1474240_640.jpg

2. Vásárlásnál ne kérj szatyrot!

Mindig legyen nálad kosár vagy textil táska, amibe pakolhatod a megvásárolt termékeket. Egyre több helyen tudsz csomagolás nélkül vásárolni, ezek az u.n. csomagolás mentes üzletek. Ha mégsem lenne nálad táska, válassz inkább textilből, vagy újrahasznosított műanyagból készült táskát, amit később máskor is fel tudsz majd használni. 

3. Válassz betétdíjas üveget! Gyűjtsd külön az üveget!

A betétdíjas üveget vissza tudod vinni az átvevő helyekre. 1 BETÉTDÍJAS ÜVEG HASZNÁLATA KB. 40 AZONOS TÉRFOGATÚ PET-PALACK HASZNÁLATÁT VÁLTJA KI! 

Az üveggyárakban a hulladéküveget újra beolvasztják és üveget készítenek belőle. A színes üveget apróra zúzva cementtel, vagy bitumennel keverve, útépítés során az útfelületre hengerlik, ezzel érdesítve az útfelületet.

4.Gyűjtsd külön a fémet és az alumíníum dobozokat!

Az alumínium italdoboz a leggazdaságosabban, minőségveszteség nélkül hasznosítható csomagolóanyag: beolvasztása az elsődleges alumíniumgyártáshoz képest 95%-os energiamegtakarítást eredményez. 

5. Ne dobd a kukába a használt, szakadt ruhát! 

A legtöbb multinál vagy akár lakótelepeken is rengeteg gyűjtőkonténert helyeztek már el! Ha már nem kell, mások újra tudják hasznosítani azokat! Én is épp 2 zsák ruha fölött döntöttem úgy, hogy a pólókból rongyszőnyeget készítek. (Erről is lesz majd bejegyzés! )

antique-clothing-1009499_640.jpg

6. Komposztálj!

Minden zöld hulladék komposztálható. Szerencsések vagyunk, hogy a kertben fel tudtunk állítani egy szép nagy komposztálót. Nem nehéz minőségi komposztot előállítani, csak néhány szabályt kell betartani. 

Ha társasházban laktok, vagy panelban, akkor sem kell lemondani a komposztálás nagyszerűségéről! Ma már könnyedén készíthetsz benti giliszta komposztálót. 

8. Ne dobj gyógyszert a szemetesbe!

Biztosan minden háztartásban van gyógyszeres szekrény vagy doboz. Időnként érdemes átnézni és a lejárt és fel nem használt gyógyszereket kiszanálni. Ha van ilyened, de dobd a kukába! Minden gyógyszertárban van lehetőséged arra, hogy ezeket leadd. Nem kell ecsetelnem, milyen hatása van a környezetre a rengeteg vegyszer és gyógyszermaradvány. 

pill-3159707_640.jpg

9. Lomtalaníts!

Na persze ez nem jelenti azt, hogy minden lomodat a házad elé kiteszed. Ha az évente megrendezett lomtalanításról lemaradtál, ahelyett, hogy a szemétlerakót terhelnéd a kidobott lomokkal, vidd el a legközelebbi hulladékudvarba. A mi településünkön megszüntették a lomtalanítást, viszont évente egyszer egy konténert kérhetünk ingyen, lomtalanítás céljából. 

10. Veszélyes hulladékot kezeld külön!

Nem mindegy, mit hová dobsz ki. Az elemeket, akkut, a meghibásodott elektronikai cuccokat, a festéket, a használt sütőolajat és motorolajat, az autógumit, izzókat és fénycsöveket és a megmaradt növényvédő szereket NE dobd a szemetesbe! Gyűjtsd külön és nézz szét a környékeden, hol tudod leadni ezeket. Nálunk nem olyan régen nyitott egy hulladékudvar, ahol háztartási mennyiségben fogadják a veszélyes hulladékot is. 

+1. Ha van rá lehetőséged, gyűjtsd az esővizet!

A gyűjtött esővíz mentes, lágy víz. Ahelyett, hogy lefolyik a szennyvíz csatornába ez az értékes víz, használd fel otthonodban! Használhatod a kedvenc virágaid locsolására, gyep locsolásra, de megfelelő szűrés után moshatsz is vele. Amióta esővizet használok, szebbek a virágaim. Előfordul, hogy csőtörés miatt is hozzá kell nyúlni az esővízhez, de persze nem bánom.

autumn-2939669_640.jpg

Összességében nem mondtam újdonságokat ezekkel a tippekkel, de talán valaki most eszmél rá, mennyi mindent tud tenni otthon a környezetéért. Remélem tudtam segíteni a háztartásod zöldítésében! 

Fotók: Pixabay

 ************************************************************************************************

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

 ***********************************************************************************************

img_9695.JPG

Szólj hozzá

egészség környezet védelem katicásbolt szelekítv hulladékgyűjtés egészséges oldal zöldháztartás