2017. ápr 12.

Óvodai dilemmák- hová írassuk be a gyereket?

írta: NagyMariann
Óvodai dilemmák- hová írassuk be a gyereket?

Hamarosan megkezdődnek az óvodai beiratkozások és első gyermekes szülőként hatalmas dilemma előtt állunk.

 

Bizony már jó néhány hónapja bújom a babás-mamás fórumokat, olvasom a kommenteket. Próbálunk a környékbeli óvodákról érdeklődni ismerősöknél és nem annyira ismerősöknél. 

kindergarten-2204239_640.jpg

Többször elsétáltunk már a szóba jöhető ovik mellett, előtt. Megálltunk és néztük a gyerekeket, hallgattuk az óvónénik fegyelmezéseit. Próbáltuk kideríteni, vajon melyik oviban boldogabbak a gyerekek? Melyik oviból hallunk több nevetést? 

Rájöttük, mindegyikben jól vannak a csemeték, és mindenhol kell fegyelmezni egy-egy "elvadult" játékost. 

A sok-sok véleményből azonban van néhány olyan tanács, amit érdemes végiggondolni és ez alapján kiválasztani azt az intézményt, ahol életében először kötöttségekkel és nagy közösségben fogjuk otthagyni a gyermekünket. 

kindergarten-1322559_640.jpg

  • Menj el nyílt napra az óvodába, hallgasd meg mit mond a vezető. Milyen értékrendet követ az óvoda a nevelésben? Ez az értékrend megfelel a családodénak is? 
  • Vegyes vagy korosztályos csoportba adjuk be a gyermeket? Ez a kérdés gerjeszti mindig a legnagyobb vitát a fórumokon. Mindkettő mellett és ellene is bőven sorakoznak érvek. Úgy gondolom, én most ebben nem dönthetek, mert nálunk kizárólag vegyes csoportos óvodák vannak. Szerintem ebben nincs jó döntés. 
  • Milyen a nevelő? Sokan azt tanácsolják, nevelőt válassz és ne óvodát. Könnyű ezt mondani, amikor a nyílt napon kb 5 percet lehet a nevelővel beszélgetni. Ennyi idő alatt csak annyit lehet kiszűrni: szimpi vagy nem. Talán ez is elég lehet ahhoz, hogy dönts a csoportról vagy óvodáról. 
  • Mekkora a csoportszoba, mennyire felszerelt? 
  • Mennyi gyermek van egy csoportban és a gyerekekre mennyi nevelő jut? Magyarul: a nevelők és gyermekek aránya megfelelő-e?
  • Milyen könnyen juthatunk el autóval vagy tömegközlekedéssel, netalán gyalogosan az óvodába? 
  • Milyen plusz foglalkozások közül lehet választani? 

Szerintem, ha ezeken az alap kérdéseken átrágjátok magatokat, biztosan a legjobb döntést fogjátok hozni. Na meg persze mi is. :) 

A legfontosabb, hogy minden esetben a gyermek érdekeit kell szem előtt tartanunk! 

 

Ez a cikk is hasznos lehet ebben a témában- Kattints! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nézd meg a Katicásbolt.hu Webshop gyermekruha kínálatát! Katt ide!

Szólj hozzá

óvoda beíratkozás gyerekes oldal