2016. sze 12.

Hidratálás fontossága a gyermekeknél

írta: NagyMariann
Hidratálás fontossága a gyermekeknél

Már a csapból is az folyik, hogy egy felnőtt szervezetnek naponta legalább 2 liter szénsavmentes VÍZre van szüksége! Ne feledjünk: gyermekünkkel is folyamatosan itassuk a VÍZet!  

 

Az emberi szervezet élelem nélkül akár hetekig, víz nélkül azonban csak napokig marad életben. Azzal, hogy gyermekeink isznak, hidratálják szervezetüket. A víz feltölti egész testüket, a lábujjuktól egészen az agyukig, beleértve minden szervet és sejtet.

 

A gyermekek agyának is szüksége van vízre!
Az agy nagyon összetett szerv. Segítségével gondolkodunk, memorizálunk, tanulunk, és még sorolhatnánk. Valójában még ma sem tudjuk pontosan, hogyan is működik az agy. Egy azonban biztos: a víz az agy fő alkotóelem, hiszen több mint kétharmadát teszi ki.*

*Egy felnőtt agyának 73 százaléka víz.

Gyermekkorban, ami a tanulási folyamat egyik fontos periódusa, az agy is fejlődik. Így a megfelelő hidratáció az egész test és az agy egészséges működése érdekében fontos.

Annak érdekében, hogy a gyermekek jó hidratációját elősegítsük, olvasd el az alábbi hasznos tanácsokat:

  • Próbáld elérni, hogy igyanak egy pohár vizet, miután felkeltek, ugyanis szervezetük még éjszaka is veszít vizet.
  • Ha megoldható, iskolába indulás előtt tégy egy palack vizet a táskájukba.
  • Úgy helyezd el a palack vizet, hogy az minden körülmények között könnyen elérhető legyen számukra. Például az étkezőasztalra, hűtőbe, íróasztalukra stb.

 

„Nincs rálátásom és ráhatásom arra, hogy gyerekem mit iszik az iskolában, illetve akkor, amikor nincs itthon."

Amikor együtt vagytok, magyarázd el neki a megfelelő vízbevitel fontosságát, és próbáld elősegíteni, hogy rendszeresen igyon. Ha a vízivás napi rutinná válik, akkor is fog inni, amikor nem vagy vele. Továbbá gondoskodj róla, hogy az iskolában is mindig legyen nála egy palack víz.

 

"Amikor gyermekem szomjas, nem tud várni, és azonnal inni szeretne."

Azért, hogy a gyereknek jó legyen a közérzete, tegyél a táskájába egy palack vizet. Legyen nálad is egy, így amikor szomjas, azonnal tudsz neki adni.

 

"Nehezen tudom gyermekemet rávenni, hogy igyon."

A gyerekek gyakran utánozzák szüleiket. Mutass példát számukra! Amikor azt látja, hogy vizet iszol, ő is inni szeretne majd. Úgy helyezd el a vizes palackot, hogy az minden körülmények között könnyen elérhető legyen számára. Például az étkezőasztalra, hűtőbe, íróasztalra stb.

 

"A gyerekem arra a kérésemre, hogy igyon, mindig azt válaszolja, hogy nem szomjas."

A szomjúság érzete akkor jelentkezik, amikor a szervezet már több vizet veszített, mint amire szüksége van. Próbáld meg elmagyarázni gyermekednek, hogy mire megszomjazik, addigra a szervezetében már komoly vízhiány lépett fel. Ezért a nap folyamán kisebb mennyiségben, de folyamatosan kell innia vizet, hogy ne legyen szomjas.

(forrás: nestle-aquarel.hu)

 boy-drinking-from-bottle-738210_640.jpg

Mit és mennyit igyon a gyerek?

 

Instant cukros gyerektea por, minimális gyümölcstartalmú nektárok, színes-szagos szénsavas üdítőkre a gyerekeknek sincs szüksége! Sötétre főzött, erősen cukrozott teára, magas koffeintartalmú, édesített, szénsavas üdítőkre, különböző „energiaitalokra” – és nem megfelelő a szénsavval erősen dúsított ásványvíz sem!

Minél fiatalabb egy szervezet, annál nagyobb a napi folyadékszükséglete. Gyermekek esetében ez napi 1,5 – 2 litert jelent. A táplálékkal felvett víz mennyisége megközelítőleg 8 deci, a többi (1,2 – 1,5 liter) különböző folyadékok formájában juttatható be a szervezetbe.

Gyermekeknél gyakran előfordul, hogy kevesebbet isznak a szükségesnél, szomjúságérzetüket hajlamosak „elfojtani”, például játék vagy tévénézés közben.

Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy az étkezések után mindig igyanak! Legyen a megterített asztalon innivaló is. Sose unszoljuk a gyermeket az ivásra, inkább apró „trükköket” találjunk ki, pl. neki tetsző vagy általa kiválasztott színes, különböző figurákat ábrázoló bögrét, poharat vásároljunk.

Gyermekeink esetében különösen fontos odafigyelni arra, hogy az ételekkel elfogyasztott vízmennyiséget milyen minőségű és milyen összetételű folyadékkal egészítjük ki a napi optimális 1,5- 2 liternyi mennyiségre.

Az ivóvíz mellett a gyermekkori folyadékpótlásra a gyümölcslevek a legalkalmasabbak: amellett, hogy csökkentik a szomjúságérzetet, jelentős a vitamin- és az ásványianyag-tartalmuk, és nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, mely a szervezet ellenálló képességét fokozza. A zöldség- és gyümölcslevek többsége karotinban (az A-vitamin elővitaminja) gazdag, de jelentős mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat is.

(forrás: szimpatika.hu)


Figyeljük oda, hogy a nagy nyári melegben a szerveztünk rengeteg ásványi anyagot veszít! Ne feledjük ezeket pótolni akár egy megfelelő étrend kiegészítővel! 

 

 ******************************************************************************************************************

Elkezdődött az iskola és kinőtte a gyerek a ruháit? Nézz szét nálunk, biztosan találsz rá való nadrágot és pulóvert is! www.katicasbolt.hu

*******************************************************************************************************************

 

Szólj hozzá

gyerekes oldal katicásbolt egészséges oldal