2016. aug 07.

Öko, bio, natúr, élő és reform?

írta: NagyMariann
Öko, bio, natúr, élő és reform?

Melyik mit jelent és miért előnyös a számunkra?

 

A leggyakrabban használt úgymond divatszavakról van szó: bio, öko, natúr és reform.

De vajon mi is a különbség és egyáltalán miért jó nekünk, ha ilyen táplálékokat eszünk vagy ilyen termékeket használunk?

A különböző adalékanyagok és vegyszerek megjelenése az élelmiszeripar forradalmát jelentette még az elmúlt században. Azonban azóta a hozzáadott anyagokról kiderült, hogy többségük szintetikus, komoly mellékhatásokkal jár és árt az egészségünknek rövid és hosszútávon egyaránt.

Sajnos ezen vegyszerek az élelmiszeripar javát szolgálják minden tekintetben és prioritáson kívül helyezik az egészség fenntartását. Bár a kötelező törvényi előírásokat többnyire betartják, de igazából még a maximált értékeken előforduló adalékokra sem lenne szükségünk.

Abban a szakértők egyetértenek, hogy az alkalmazott vegyszerek, ha nem is okozzák közvetlenül a szervezet megbetegedését, azonban a test egyensúlyi állapotát megzavarják, tartós stresszt és elsavasodást eredményeznek. Ez a két folyamat pedig hozzájárul a betegség kialakulásához és krónikussá válásához.

 A köztudatban gyakorta összekeverik a bioélelmiszereket fogyasztókat a vegetáriánusokkal/ vegánokkal, pedig bár egy vegán étrenden élő általában bio-táplálékokat fogyaszt és öko-termékeket használ, ezek fogyasztásához és felhasználásához nem kell húsmentes életmódot folytatnunk.

Ugyanígy gyakran társítanak negatív jelzőket a bioételeket fogyasztók kapcsán… mintha ők „bogarasak”, kényeskedők, válogatósok (ami végül is igaz, mert tényleg tudatosan válogatnak:), sznobok, divatvegások lennének…

Ezek mind tévhitek! Igaz, hogy egyenlőre még kisebbségben vannak a tudatosan egészség -és környezetbarát termékeket fogyasztók és ezért a „másság” bélyegét ragasztják rájuk. Azonban ez a másság, jó érelemben vett és pozitív, életigenlő és egészségbarát másság, tehát inkább követendő példa.

 

spring-onions-1540638_640.jpg

Mitől bio a bio?

A biotermékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk, ízletesebbek, mivel a termesztés során a nagy terméshozamok helyett a magasabb táplálkozási értékek elérése és a termőföld tápanyagainak a visszapótlása az elsődleges cél.
Bioterméknek csak az a késztermék minősíthető, amelyik vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készül, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló, vagy természetes szereket használtak fel hozzá. Ugyancsak tilos az előállításuk során génmanipulált szervezeteket (vetőmag, egyéb szaporítóanyag stb.) és azok származékait felhasználni. A biotermékek előállítása során egyre nagyobb teret kap például a természetes rovarirtás. Ez azt jelenti, hogy a levéltetvek és egyéb kártevők elpusztítására saját természetes ellenségüket vetik be. Pl: levéltetű ellensége a katicabogár, így abból "hozatnak" az üvegházba és fogják munkára. 
További követelmény a "bio" minősítéshez, hogy a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.
A bio-alapanyagokat és a késztermékeket elkülönítve kell tárolni. Minden folyamat ellenőrzött körülmények között történik.
A késztermék nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot. A késztermékekben az ökológiai összetevők aránya 95-100% és a maradék 5% is csak egy adalékanyag-listában szereplő, bioval nem helyettesíthető alkotó lehet.
Az ökológiai gazdálkodást kizárólag objektív, pártatlan ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyelete alatt lehet végezni. A bioterméket az ellenőrzési lánc egészen végigkíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig. Magyarországon két, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felügyelt, akkreditált ellenőrző szervezet van, a BIOKONTROLL Hungária Kht. (Hu-Öko 01), és az ÖKOGARANCIA Hungária Kft. (Hu-Öko 02). Importélelmiszerek esetében szintén fel kell tüntetni a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét, kódszámát.

 

Öko, reform, natúr

Az ökotermék az a termék (pl. tisztítószer), amelyet az előállítás során az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állították elő. Tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit öko/biotermékké nyilvánítani. Csomagolóanyaguk újrahasznosítható anyagból készül. Középpontban a környezettudatosság -és védelem, illetve a gazdaságos kiszerelés áll.

 field-196173_640.jpg

reformélelmiszereket, natúrélelmiszereket gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig ezek az elnevezések egészen mást takarnak. Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek az részben annak a kérdése, hogy mit tartanak éppen abban az időben egészségesnek és az előző kordivathoz képest reformnak. Azonban legszélesebb körben a reformélelmiszerekhez sorolják a biogazdálkodásból származó, de nem feltétlenül feldogozatlan (nyers) állapotú táplálékokat.

 

natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagtól többnyire mentes élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem minden esetben és nem minden emésztési rendszerű embernek jelent egyértelmű előnyt. A kifejezetten sok nyers és friss állapotú táplálék fogyasztására át kell állnia a szervezetnek, ezért a feldolgozott-készételekhez szokott tápcsatorna és kiválasztási rendszert megterhelheti. Ezért fokozatos átállás javasolt!

 

Az élő-ételek fogalmát azokra a táplálékokra használják, amelyek frissen és nyersen (konyhai feldolgozás pl. melegítés, főzés, sütés, mikrózás, fagyasztás stb. nélkül) kerülnek elfogyasztásra. Így élő ételeknek nevezhetjük a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, csírákat és az ezekből készült sajtolt leveket, illetve például a beáztatással készült gabonakásákat-pépeket.

 

Miért jó nekünk, ha „egészségbarát” táplálékokat fogyasztunk?

  1. A szervezet hozzájut az alapvető és létfontosságú ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz.
  2. A vitaminok és ásványi anyagok tisztán és módosítatlanul kerülnek a szervezetünkbe, tehát a szervezet kevesebb energiát mozgósít a táplálék megemésztésére, a hasznos anyagok felszívására és a maradékanyagok kiválasztására.
  3. Az anyagcsere-folyamatok után nem (vagy mindenképpen alacsonyabb mértékben) marad vissza salakanyag vagy káros anyag a szervezetben.
  4. Ritkábban van szükség tehermentesítő és /vagy méregtelenítő eljárásokra – amelyek az emberi szervezetet szolgálják mégis megviselik azt.
  5. Testileg-lelkileg energikusabbnak fogjuk érezni magunkat (az átállási szakasz után!).
  6. Várandósság, gyermekszülés után és szoptatás alatt kevésbé merül ki a szervezet ásványi anyag -és vitaminkészlete.
  7. Mindenképpen kevesebb táplálékkiegészítő vagy vitaminkészítmény bevitelére van szükségünk.

 

Elég meggyőző érvek…és akkor még ehhez jönnek hozzá a legfrissebb epigenetikai kutatások, melyek eredménye szerint életmódunk és különösen táplálkozásuk jelentős kihatással van utódaink egészségére, testsúlyára és életkilátásaira!!!

 

Forrás: kineziologiakezeles.hu; hazipatika.com

 

 

A fizetésed majdnem a gyerekruhára megy el? Megmutatjuk, hogyan tudsz olcsón, jót, házhoz rendelni! 

Szólj hozzá

egészség környezet védelem gyerekes oldal színes oldal egészséges oldal