2016. ápr 22.

Április 22.: a Föld napja

írta: NagyMariann
Április 22.: a Föld napja

Ma van a FÖLD napja

 

Ezen szép nap alkalmából rengeteg rendezvényen vehetünk részt országszerte. Itt egy lista ezekről a helyszínekről. 

hand-1030565_640.jpg

Ha nincs kedved, időd kimozdulni, akkor se feledd, hogy minden tettünkkel nyomot hagyunk magunk után a Földön. Ha van kerted, ültess fát, virágot, bokrot. Szépítsd környezeted! Ha nincs kerted, akkor is rendben tarthatod a közvetlen környezeted: például szedj szemetet a lépcsőházad környékén. 

Fontos felhívom mindenki figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára! 

A szelektív gyűjtés nem cél, csupán eszköz. Ha élünk a különgyűjtés lehetőségével értékes nyersanyagokat jutattunk vissza a körforgásba.

Definíció: A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerinti elkülönített gyűjtését jelenti.

A háztartásokban különféle termékek és csomagolásaik válnak hulladékká, ezek jó része alkalmas hasznosításra, így különgyűjtésükkel lehetővé tesszük azok ismételt feldolgozását. A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai (papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolás), valamint az újságpapír teszik ki.

Ha mindent szépen szelektálnánk, alig kerülne valami a hulladéklerakóra (szeméttelepre). Sajnos jelenleg azonban a helyzet tótágast áll és a háztartási hulladék kb. 70%-a kerül hulladéklerakóra, s mindössze 17%-át szelektáljuk.

A szelektív hulladékgyűjtésről az egyik legnagyobb téveszme, hogy a hulladékokat begyűjtésnél összeöntik. Ennek oka a hiányos kommunikáció és az emberek lustasága. Könnyebb ezzel a kifogással eltolni magunktól a szelektálás plusz feladatait, mind tudatosan vásárolni, komposztálni és hetente eljárni a gyűjtőszigetre.
100 hulladékhasznosító cég munkája a bizonyíték arra Magyarországon, hogyan hasznosítják az egyes hulladékokat.

Mit tehetünk mi?

A jelenlegi helyzet arra világít rá, hogy a hulladék megelőzése nagyobb prioritást kell élvezzen a hulladékgazdálkodásban! Ez papíron már megvalósult, a gyakorlatban sajnos fordított a helyzet. Fokozott figyelmet kell fordítani bevásárlásainkra, hogy tényleg csak a szükséges dolgokat vegyük meg és ha megvesszük, ügyeljünk, milyen csomagolásban van, illetve melyik országban készült.
A kertben és a konyhában keletkező növényi eredetű zöldhulladék (zöld javak) helyben komposztálással hasznosítható a legjobban, környezeti szempontból ugyanis alaptörvény, hogy szállítani, kezelni nem érdemes. Komposztáljuk otthon, vagy építsünkkomposztáló kast és termesszünk magunknak finom élelmet!

Mi közel egy évtizede szelekítven gyűjtjük a hulladékot és vásárlásnál nem kérünk bevásárló szatyrot. Mindig saját kis textil táskát viszünk magunkkal. Mi így védjük egész évben Földünket.(forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/szelektiv/) 

A következő blog bejegyzésekben közelebbről fogom boncolgatn a témát. Fogunk komposztálni és megismerjük azt is, mit kezdenek a begyűjtött szelektív hulladékokkal. 

És TE mit teszel a környezetedért?

 

A Föld védelmében a textileket is újra használjuk, a jó ruhákat sosem dobjuk a kukába! Ezért is jött létre a katicasbolt.hu! Zöld Hétfőn dupla védelem!

zold_hetfo_5_02.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

környezet föld napja ünnepelünk szelekítv hulladékgyűjtés