2016. már 28.

Kullancskérdés

írta: NagyMariann
Kullancskérdés

 

Mostanában elég sok kérdést láttam, olvastam a kullancsokkal és az általuk terjesztett betegségekkel kapcsolatban. Most kezdődik a szezon, mindenki igyekszik szeretteit megvédeni a kullancsoktól. Ezzel szemben csak kevesen tudják, de egy városi parkban történő séta vagy piknikezés is nagy veszélyt jelenthet. Egy ártatlannak tűnő kutyasétáltatás, vagy egészségügyi séta is alkalmat nyújthat arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzunk.

Magyarország közepesen fertőzött országnak tekinthető Európán belül a kullancs okozta kórképek tekintetében. Mára már nem igaz az, hogy csak azokat veszélyezteti a kullancscsípés lehetősége, akik huzamosabb ideig tartózkodnak a természetben (vadászok, erdészek, mezőgazdászok, kirándulók stb.), mivel a kullancsok parkos városi környezetben is megjelenhetnek.

 

Kullancstérkép 2015 forrás: köpönyeg.hu

 

Hol csíphet meg minket egy kullancs?

A kullancsok az elterjedt tévhittel szemben nem magas fákról lesnek áldozataikra, sokkal inkább kedvelik a nedves, sűrű aljnövényzetet, cserjés területeket, gyepszőnyeget. Mivel ezek a vérszívók védtelenek a kiszáradással szemben, így elsősorban olyan területeken fordulnak elő, ahol biztosított számukra a páradús levegő és a megfelelő búvóhely, így a napsütötte, száraz lombkorona nem kedvezőhely számukra.

Nyári táborok, kirándulások, parkokban tett séták, szabadtéri tevékenységek, de akár egy kertben végzett bográcsozás vagy grill­parti is potenciális kullancsveszélyt jelent gyermekeink és a résztvevő felnőttek számára.

Az állatok a levelek fonákján vagy a fűszálakon várakoznak, ahonnan ruházatunkkal is könnyen lesodorhatjuk őket.

 

Milyen módszerekkel védekezhetünk a kullancsok ellen?

● A kullancs által okozott vírusos agyvelő­ és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis) megelőzhetjük a csípés elkerülésével és védőoltás alkalmazásával. Mivel a kullancsencephalitisnek csak a tünetei enyhíthetők, gyógymódja nincs, ezért különösen fontos, hogy tudjunk a védőoltásról.

● Amikor a kullancsinvázió idején (április, május és augusztus, szeptember) a szabadban tartózkodunk, ügyeljünk a megfelelő ruházatra. A ruházat legyen zárt, de egyben szellős is. Mivel a kullancsok általában az aljnövényzetből lesnek áldozatukra, így nadrágunkat tűrjük a zokninkba. A kullancsok így könnyebben felfedezhetőek, kivált, ha világos zoknit és nadrágot viselünk. Amennyiben szandálban, papucsban, illetve nyitott lábbeliben sétálunk, ellenőrizzük bőrünket, hogy látunk ­e rajta kullancsot. Szerencsésebb, ha olyan lábbelit viselünk, amely eleve zárt, ugyanakkor az időjárásnak megfelelően szellős.

● Mivel a kullancsok előnyben részesítik vérszívás szempontjából a hajas fejbőrt, illetve a fülek környéki finom bőrt és a szemhéjak körüli bőrfelületet, mindenképpen viseljünk széles karimájú kalapot. Kisgyermekek esetén erre kiemelten ügyeljünk, a karimás kalapból a kullancs nem tud kimászni és nem talál olyan bőrfelületet, ahol a kapilláris erekből vért tudna szívni.

● A védekezés másik módja, hogy ruházatunkat és a szabadon maradt bőrfelületet megfelelő riasztó szerekkel kezeljük.

Kertünk rendszeres karbantartásával is védekezhetünk a kullancsok ellen. Számoljuk fel a kertünkben található bozótos, aljnövényzetben dús területeket, rendszeresen nyírjuk a füvet. A táborozás és piknikezés sem javasolt kertünk bozótos területén. Ha mégis takarót terítünk le a gyepre, használjunk alatta nylon alapanyagú védőfóliát. Szerencsére ma már van lehetőségünk arra, hogy szakember segítségével az egész kertünket kártevő mentesítsük. Permetezéssel elejét lehet venni a kullancsok elszaporodásának. Az interneten elég rákeresni a megfelelő szakember gárdára.

● A közhiedelem úgy tartja, hogy B­vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés lehetőségét, ez azonban nem felel meg a valóságnak.

● Vásárolhatunk kullancsriasztó készítményeket. Minden esetben tartsuk be a riasztószerek használati útmutatóját. A termékek használati útmutatóján nézzük meg, hogy hatóidejük meddig terjed, és ne felejtsük el újra bepermetezni magunkat a hatóidő letelte után. Ruházatunkat – főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál – fújjuk le vagy kenjük be a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó szerrel. Háziállatok számára ajánlott a nyakörvre szerelhető ultrahangos kullancsraisztó készülék is.

● Szabadban való tartózkodásunk után minden esetben kérjünk meg egy hozzátartozót vagy közeli ismerőst, hogy vizsgálja át bőrünk számunkra nem látható területeit. Az átvizsgálás terjedjen ki a nehezen látható testhajlatokra, hajas fejbőrre is. Ha kullancsot találunk, haladéktalanul távolítsuk el a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal vagy kullancscsipesszel.

A kullancs eltávolítása: meddig és hogyan?

A ruhában megkapaszkodó kullancs legtöbbször a fénytől védett testtájak felé mászik (hajas fejbőr, testhajlatok, ruha alatti területek), majd a számára megfelelő helyen a bőrbe fúrja magát, és néhány óra múlva már vért szív. Ez a pár óra áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk a kullancsot. Kifejlett példányoknak nagyjából három nap, amíg teljesen teleszívják magukat vérrel. Tudni kell azonban, hogy az apróbb nimfák, lárvák rövidebb idő alatt ”végezhetnek” így ezt követően még nagyobb eséllyel fertőzőképesek. Sajnos a nimfákat­lárvákat nehezebb is felfedezni, így védelmet a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás ellen a megfelelő védőoltás nyújthat.

A kullancsot eltávolíthatjuk kullancskiszedő csipesszel, kanállal vagy kártyával (plasztiklappal). lényeg, hogy a kullancsot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbáljuk meg leválasztaniA kullancs időben történő eltávolításával valamennyi kullancs terjesztette betegség eredményesen megelőzhető. Nem baj, ha az állat feje az eltávolítást követően bennszakad a bőrben, mivel ez néhány hét alatt idegentestként magától is kilökődik. A gennyes felülfertőződések elkerülése érdekében ne próbálkozzunk a fejrészek kiszedegetésével, viszont ajánlatos a csípés helyét fertőtleníteni. Ezenkívül ne kenjünk a befúródott kullancsra semmit, és ne is szorongassuk az állatot, hiszen ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs visszaöklendezi nyálát és hányadékát a bőrbe – éppen ez az, amit a leginkább el kell kerülni a fertőződés megelőzése érdekében. Gyógyszertárban kapható speciális kullancskiszedő csipesz, érdemes otthon és az autóban is tartani belőle az elsősegély dobozban.

 

Ha már megcsípett

A kullancscsípés helyén az első 2­3 napon jelentkező, maximum egy centiméter átmérőjű bőrpír nem utal Lyme- ­fertőzésre, hanem ez általában a kullancs nyála által okozott allergiás irritatív reakció. Ha a gyulladás a mélyebb területekre is kiterjed és láz is kíséri, akkor orbánc vagy a kötőszövet fertőző gyulladása (flegmone) áll fenn felülfertőződés miatt. Az fenti irritatív reakció 2­3 nap alatt magától elmúlik, az orbáncot és flegmonét pedig antibiotikum gyógyszerrel kell kezelni, de mindenképpen mutassuk meg orvosnak a csípés helyét! A kullancscsípés helyét legalább két hónapig tanácsos figyelemmel kísérni.

A Lyme-­kórról bővebben itt.

 

A legjobb védekezés a megelőzés

A leggondosabb fizikális védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs, s bár a Lyme- ­kór ellen nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a kullancs által okozott vírusos agyvelő­ és agyhártyagyulladással (kullancsencephalitis) szemben létezik védőoltás. A védőoltásról (Encepur) a háziorvosunknál lehet érdeklődni, mely a kullancsencephalitis megelőzési lehetősége. A vakcina már 1 éves kortól beadható, így már egészen kis gyermekünknek is védelmet biztosíthatunk a betegség ellen. Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Fontos tudni, hogy a védőoltás nem a kullancscsípést, hanem a csípés következtében kialakuló betegséget előzi meg!

A védekezés három alkalomból álló oltássorozatból áll​. Alapesetben az első oltást követő 1­3 hónap múlva kell beadni a második oltást, majd újabb 9-­12 hónap múlva a harmadik részoltást (amennyiben gyors immunizálás szükséges, orvosi utasításra ez az időszak lerövidíthető). Az immunizálást célszerű télen, a kullancsok tavaszi aktivizálódása előtt megkezdeni, mivel az antitestek megjelenése a második oltást követő 14. napon alakul csak ki. Az alapimmunizálást követően úgynevezett emlékeztető oltásokkal tartható fenn a védettségünk, amelyet a harmadik részoltást követően 3 év múlva kell először beadatni, további emlékeztető oltások 49 éves életkor alatt minden 5. évben és 49 éves életkor felett 3 évente esedékesek. Gyors séma esetén az emlékeztető oltási időpontok különböznek. Kérjük, mindig olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg orvosát!

Mennyi idő alatt biztosít védelmet a védőoltás?

Az immunizálást télen, a kullancsok tavaszi aktivizálódása előtt kell megkezdeni, mivel az antitestek megjelenése a második oltást követő 14. napon alakul csak ki. Van lehetőség a hagyományos oltási séma mellett gyors immunizálásra is, ezzel kapcsolatosan kérje ki kezelőorvosa véleményét. Az oltóanyag vényköteles!

 

 

Források: abatox.hu; kullancsszovetseg.hu; kullancsveszely.hu

Szólj hozzá

védelem kullancs védőoltás gyerekes oldal