2016. már 14.

Pöttyös itt is, pöttyös ott is...

írta: NagyMariann
Pöttyös itt is, pöttyös ott is...

avagy a bárányhimlőről

Bárányhimlő járvány van! - mondta az utcában egy anyuka. Huhh, még jó, hogy mi nem kaptuk el!

Pedig előbb-utóbb mindenki átesik ezen a vírus fertőzésen. A kisfiam a héten kapta meg a védőoltást. Mi oltás pártiak vagyunk, persze ezért lehet, hogy sokan megköveznek. De ha nem nem muszály miért legyen beteg a gyermekem? 

De miért érdemes védekezni ellene? Egy érdekes cikket olvastam erről:

"A bárányhimlőről többnyire csak azok tudják, hogy nem ártalmatlan betegség, akiknek személyes tapasztalatuk van a veszélyes következményekkel kapcsolatban. Érdemes azoktól tanulni, akiknek van tapasztalata, hogy ne éppen a mi gyermekünk legyen az „áldozat”.

Keveset hallani arról, hogy Magyarországon mindössze két év alatt több mint 1600 volt azoknak a betegeknek száma, akiket bárányhimlővel összefüggésbe hozható súlyos betegség miatt kórházban ápoltak. A súlyos esetek kb. 75%-ában teljesen egészséges gyermek megfertőződése után lép fel komplikáció.

A bárányhimlő veszélyeiről azok tudnak a leghitelesebben beszélni, akik a mindennapokban találkoznak a súlyos kompikációkkal. Ezért kérdeztük Dr. Kulcsár Andreát a Szent László Kórház főorvosát, hogy mit érdemes tudni a bárányhimlőről.
 
Súlyos betegség?
 
„A bárányhimlő köztudottan megelőzhető betegség. A prevenció lehetőségével azonban aránytalanul kevesen élnek ahhoz képest, hogy milyen gyakori a súlyos bárányhimlő Magyarországon is. A szülőkben számos tévhit él a betegséggel és az oltással kapcsolatban:
 
de hiszen az óvodában már sokan rég túl vannak rajta…,
a doktornő praxisában még nem fordult elő súlyos fertőzés…,
…..a nagymama is megmondta, ezen túl kell esni….
 

Beszélnünk kell a bárányhimlőről újra és újra, mert még mindignem nyilvánvaló sokak számára, hogy a bárányhimlő súlyos betegség, és ennek minden tizedik fertőzött átéli következményeit!
Félünk az agresszív influenza vírusoktól, húsevő baktériumtól, ezernyi „búvóhaláltól” a környezetben, de arra nem gondolunk, a bárányhimlő vírusa is agresszív lehet. A fertőzés következménye lehet tüdőgyulladás, májgyulladás, súlyos agyvelőgyulladás is. Bekövetkezhet a rettegett agyi trombózis, vaksághoz vezető érrendszeri érintettség, és vérképző szervi betegségek, immunológiai kórképek bontakozhatnak ki. Hosszantartó kisagyi gyulladás okozta koordinációs zavar kényszerítheti ágynak a beteget. Persze, felnőttkorban mindez gyakrabban fordul elő, de mivel a klasszikus gyermekbetegségek értelemszerűen főképp gyermekkorban jellemzőek, számszerűen gyermekek kezelésére szorulunk gyakrabban.Hideg évszakokban a kórházunk gyermekosztályán minden héten van bárányhimlős, illetve következménye miatt ápolt beteg.
 
Mit érdemes tudni a védőoltásról?
 
„A védőoltás az egyetlen hatékony módja a súlyos bárányhimlő elkerülésének. Sokszor felmerülő kérdés, hogy milyen távon és milyen hatékonysággal véd az oltóanyag. Amerikában, Ausztráliában már hosszú évek óta a Nemzeti Immunizációs Program része a bárányhimlő elleni védőoltás. Tizenöt év távlatában megfigyelhető, hogy évekkel az oltás után a gyerekek 4-19%-a megbetegedhet. Bár az oltottak bárányhimlője rendszerint enyhe lefolyású, kevesebb kiütéssel jár és néhány napig tart, járványügyi szempontból ez sem előnyös. Immunizációs tapasztalattal rendelkező országokban 2008-tól átálltak a kétdózisú oltásra, amivel minimálisra lehetett csökkenti az oltottak bárányhimlőjét.
Magyarországon 15-20%-ban fordult elő, hogy oltott gyermek később bárányhimlős lett. Bár ez az ún. áttöréses bárányhimlő rendszerint enyhe, szövődmény nélküli betegség, és gyermekvállalás esetén sem veszélyezteti a magzatot, hazánkban is indokolttá vált a második adag védőoltás beadása.”
 
Az oltás immunológiai szempontból legkorábban 15 hónapos korban a leghatékonyabb. Első adagot a 15 hónapos MMR oltással, a másodikat pedig minimum 6 héttel később, illetve a 18 hónapos oltással egy időben célszerű alkalmazni. Aki korábban már egy adagot kapott, és nem lett bárányhimlős, annak legkésőbb új közösségbe kerülés előtt javasolt az oltás ismétlése. (forrás: babanet.hu)"
Szólj hozzá

bárányhimlő gyerekes oldal